Jan 19, 2013, 9:40 AM

След пороя 

  Poetry
438 0 2

 

СЛЕД ПОРОЯ

 

 

Защо ви е реката да тече

                                               прозрачна?

Нека кална да приижда!

Кристалната прозрачност ще рече,

че пясъкът по дъното се вижда

и всеки може сам да прецени

дълбока или плитка е реката.

 

Но днес калта по-скъпо се цени –

днес тя е мяра за дълбочината

 

или създава видимост поне,

че крие мътното подмоли страшни.

То може и да е до колене,

но тинята, покрита с пяна, плаши.

 

И много често плиткият поток

по стръмното надолу слиза с тътен.

Уж иде тъмен, яростен, дълбок,

а всъщност се излива просто

                                                     мътен.

 

Дори самият ни живот тече

безбожно плитък и до срам мизерен;

на дните трудни пяната влече,

пристига кален, отминава черен

 

и ни се струва яростен и див,

и ни се вижда сложен, кръстопътен,

защото днес е трудно да си жив...

 

А той е прост и плитък.

Но е мътен!

 

И в мен една надеждица кълни

и порив смътен ме изправя буден –

да прекося през калните вълни

на днешния ни ден пенлив и труден,

 

защото там, зад хоризонта бял,

дъждът гърми, пороят чер се влачи,

но се оттича лепкавата кал

и утре може би ще е прозрачен.

 

И може утре пясъкът златист

по дъното отново да се види.

Но за да потече потокът чист,

мътилката е нужно да си иде.

 

Така се чисти всеки водоем

от кал и тиня,

и от пяна мръсна.

 

Ако сега калта не изгребем,

повярвайте ми – утре ще е късно.

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Вярно отразяваш живота ни, Северянино!С безброй намеци и метафори!
    Поздравление!
    Привет от мен и лек ден!
  • Вилнее буря! Гръм трещи,
    съдират риза небесата.
    Търсят суша плахите души,
    калта оплескала душата.
    Калта не се гребе с ръце,
    с приказки изрива я народа
    и гледа как по навик си тече
    помийно гнила...
    и така до гроба.
    Благодаря, Севериянино, за провокацията на поезията ти!
Random works
: ??:??