След потопа
Бих искала да се наричам радост,
бих искала вода от извора да бъда:
да ме очакваш жадна да ти давам
от тайните на първия и първата.
Бих молила да има бурен вятър –
невидим еднорог и стрелометец,
ще бъдеш силен войн дори когато
си сам срещу чудовища и ери.
Бих искала да свети слънце, да мъти
гургулица, а мъжкият да пази сянка:
гориш ли от любов, ще се изпълни
задачата на Ной: да станем равни.
На кораба сме ти и аз, веслото е
оста „вивенди”, да има седми бал,
вълни и щорм – да има гневен бог!
Пещта е огън, котва, жертвоприношение.
Нам клетка ни е нужна. Лодка. Нар.
А вътре – сол и хляб, разчупен одве.
Не идва гълъбът. Но планината – ето я!
Тя цялата е храм на нашето спасение!
© Златина Георгиева All rights reserved.