Белите смели кръвни телца,
пазят от болести всички деца.
Ако през раничка влезе микроб,
белите кръвни му викват: “Стоп!”
Хващат го бързо, завързват в найлон,
и го изхвърлят през някой балкон!
Дойдат ли вируси, много на брой,
белите кръвни започват с тях бой:
белите кръвни телца побеждават,
и дечицата пак оздравяват.
- А откъде са ни тези телца?
- От зеленчуците, мили деца!
От зеленчуците и плодовете!
Трябва по-много от тях да ядете!
© Ангел Чортов All rights reserved.