Спомени...
Спомени за гари и за влакове –
вечно заминаващи за някъде...
И едно момче с очи възторжени –
не изживяло о́ще свойте спомени...
И неясният копнеж по далнината,
от първият завой нататък –
носталгията дето го причаква
за да го сграби в мъртвата си хватка...
А писъкът на парните локомотиви
пронизал Времето тревожно цвили
и тия вечно махащи перони късни,
които цял ще гони и ще търси,
дори и болката една и съща,
в която вечно ще се връща!...
И оня химн тържествен в храм среднощен:
на желания неосъзнати о́ще...
И сетива към бъдното заслушани...
... И все това потракване на влакове опушени...
1985.
© Коста Качев All rights reserved.