Старият Капитан...
на капитан далечно плаване Петър Софийски
Животът му преминал в необята
примамен на един ли Океан,
той беше вече „слязал”* на земята –
обвръгналия в бури Капитан...
А беше от ония капитани,
които на изчезване са днес
и по звездите всички Океани
пребродил бе... Дори без „джи-пи-ес”...
Целунат бил е със любов от Бога
и оцелял в един ли ураган,
щом даже корабът му в изнемóга
огъвал се е в страх необуздан...
Със вярата на Късни романтици
не можел той на сушата да трай,
последен от ония фанатици:
оставащи на кораба докрай...
Когато се разпадал такелажа**
и блъсвала "Деветата"*** по ред –
уве́рено той водел екипажа
впил поглед в Неизвестното „напред”...
Със дързост в дестинации не леки
и Ветровете можел да плени –
с посоката на лунните пътеки
в стихията на морските вълни...
Познавал всеки пролив в Океана
и всяка неизвестна плитчинá
от картите дори не назована,
но гибелна по свойта същинá...
Тревожните маяци по скалите
той помнел като родния си дом,
те сочели му пътя през мъглите
и в нóщите на ужасяващ щорм...
... А случвали се фарове угаснали,
понякога и фарове-мираж,
и брегове от нищото израстнали
изкачали пред него неведнаж...
В легендите красиви тайни има,
в които вярва всеки стар моряк,
но Капитанът сам, необяснимо
избягвал вечно Гибелният бряг...
А във живот, на вятъра подобен:
и кръчмите познавал наизуст:
-и всички брегове със план подробен,
-и всеки бряг до днес останал пуст...
... и най-красивите жени къде са
той знаел... В плен на техният финес...
... А със любов на всеки порт метреса –
със тръпна страст очаква до днес...
17.12.2016.
*”слязал”- моряшки жаргон; казват „слизам”,
когато моряка завинаги остава на сушата
**такелаж(нем.takelage)- съвкупност от мачтови
корабни въжета заедно със скрипци и други уреди
за боравене с тях
***според поверието „Деветата” вълна е
най-силната.
© Коста Качев All rights reserved.