Feb 22, 2012, 6:30 AM

Старият околийски лекар 

  Poetry » Phylosophy
589 0 5

 

 

 

Старият околийски лекар

        

         Пред светлата Памет на ония стари лекари,

         които с конни  двуколки са обикаляли

         селата на България- Поклон!..

 

Двуколката* в нощта по кълдъръма

унило скача- дупките брои,

изнизва се и тая нощ безсънна

в безброя от безсънните нощи...

 

Умората коварно е надвила-

задреме малко стария човек,

но стресне се и пак със страшна сила

го грабва болката...А няма лек!..

 

Във тая нощ изгубил бе борбата,

не бе успял Живота да спаси-

и призрачно на изгрева в мъглата

танцуват голи скелети с коси...

 

За толкова години бе привикнал

с това, че неизбежна е смъртта,

а някой ден и него Бог ще викне

при Себе си във злачните места...

 

И не веднъж бе гледал във очите

Смъртта във печелившият ѝ ход,

но в тая нощ тя грабна и мечтите

с един все още не живян Живот!..

 

...И спомня си студентските години

с младежките, наивните мечти...

Ех тъжно е Живота че премина,

мечтите пък- забравени почти!...

  

И спомня си за оня миг когато

в очи видя за първи път Смъртта-

изглеждаше: спокойна, непозната

свободна от житейска суета...

 

Не пощади и неговите близки-

заминаха и те по своя ред,

но философски и стоически

той гледаше уверено напред...

 

Но в тая нощ не издържа и Бога

за първи път в жестокост обвини

и богохулно- „милостта му строга”-

със скверни думи ядно заклейми...

 

...А все така разбит е кълдъръма

и дупките двуколката брои,

и кончето само в нощта безсънна

навремени подтичва и пръхти,

 

но пожелал: Живота пак с Надежда

и в тая утрин да посрещне пръв,

той уморен и със тъга поглежда-

Зората с цвят на вино и на кръв...

 

 

                                 07.05.2010.   д-р Коста КАЧЕВ

                                                    

*Когато започнах работа като млад лекар в едно село-

двуколката си беше в двора и дори се водеше по документи...

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Великолепно стихотворение, докторе.Поздравявам те за голямото сърце и за хубавите произведения, с които ни радваш!

  • Поздрав за поетичния спомен.Wali/Виолета Томова/
  • Харесва ми!
  • Поздрав, докторе, поете, но най-вече, поздрав за голямото ти сърце! Жив и здрав бъди!
  • Очарована съм от произведенията ти, Докторе.Сигурна съм,че с тази поетична душа, си спасил от смърт,много човешки същества,сега продължаваш духовно бедните да лекуваш със строфи, които докосват сърцето.Продължавай все така,нагоре към звездният пир на мечтите!Поздрав сърдечен!
Random works
: ??:??