Jun 18, 2009, 12:36 AM

Старо като войната 

  Poetry
478 0 6

Ти мразиш го и го проклинаш!
Смъртта му и насън зовеш!
На нещастията му се радваш,
ако сполука има - ти ревеш!
Да му изтръгнеш и сърцето!
очите му да прободеш,
и в слепотата му да го излъжеш -
към гибел да го заведеш!

Не забравяй и трупа му!
В гората да го завлечеш!
Чакали да го глозгат,
преди да се превърне в леш!
И тогава - ти празнувай!
И от сърце се смей!
Празнувай!!! Ти уби врага си!
Подигравай му се! Песен пей!

Но какво ти сторих аз тогава?
Просто бях от другата страна...
И то защото просто там живея,
а не защото искал съм война.
Защото там са мама, татко,
всичко мило на света!
Защото там израснах, братко
и там намерих любовта!
Там с моя брат играхме
със съседските деца...
Обикновен съм! Чу ли?! Също като тебе!
И чужда ми е таз война..
Излъган! Също като тебе!
Бия се за ничия земя!
Сега те няма да ме видят,
защото ми проля кръвта...
Бихме се за чужда кауза,
за чужди хора мрем си тук
и кръв на равни братя леем...
...за едно парче боклук.
Но тука мреме ние, братко!
А те спят на топло у дома!
Кажи ми, щом еднакви сме със тебе, братко,
кой тогава е врагът...?
И мене там ме чака някой.
И аз исках да се прибера.
децата пак да си прегърна.
Не враг, а брат уби сега...

© Марин Димитров All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Давай в същия дух,адаш!
  • Много си прав, Марти, от първия до последния ред всичко си е самата истина!Аплодирам те и те поздравявам с добре дошъл!
  • Перфектно!
    Най-хубавото стихотворение което съм чел някога.
    Разплаках се и се пречистих с мислите си-Смисъл,Свобода и Въздух.Ухание на човечност незабравима!
  • Братоубийството си е обикновена "човещина"...
  • Много ми харесва идеята на стихотворението...втората част е много по-силна
  • По принцип има само противници, братле, врагове ставаме когато унищожат света ти, семейство, приятели, изличат улицата ти...
    Поздрав!
Random works
: ??:??