Jun 29, 2022, 10:07 AM

Светлината 

  Poetry » Phylosophy, Other
461 9 7

Оставяла съм лампата да свети нощем,
не защото чакам на вратата да се звънне...
да виждам светлината как бродира гоблен
с конци от мисли, преди вън да съмне.

А лампата ми често свети без да искам,
съдбата няма копче: "Загаси ме!".
С уморени пътници по техни друмища се скитам...
на светлината шепна: "Пътя освети им!".

Оставяла съм лампата да свети посред буря
и всяка мълния разбила се във нея
кошмарите изгаря, кара ме да се събудя...
в кълба от пламъци да не изтлея.

Най-ярко свети лампата във тъмни нощи
дори забулена от приливи на грижи,
тогава идват мислите - среднощни гости...
маяка по брега със тях се движи.

И лампата страха огрява като факел
на чудовищата зли и таласъми...
разпиляват се като кошмарен пъзел
по светло тъмнината щом осъмне.

 

Ооо, лампата не свети никога нахално...
в симбиоза сливам се със светлината.
Сметката за тока плащам не напразно...
приятелите разпознавам в тишината.

29.06.2022г.

© Теодора Атанасова All rights reserved.

Оставял ли си лампата да свети късно вечер?
Но не защото чакаш на вратата да се звънне...
А просто ей така, да я прогониш надалече
тъмата непрогледна, дето вътре в теб и вън е?
Оставял ли си лампата да свети без да искаш, ...
  858  11  18 
  1035  11  12 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Винаги е интересно една идея от различни погледи
  • Достойно включване в отговор на въпроса от заглавието на стихотворението на Пепи!
    И тъмните нощи в душата ни имат нужда от светлина, нека никога не я загасяме, за да могат всички злини да се "разпиляват като кошмарен пъзел", Теди. Впечатляващ първи куплет!!!
  • Чудесно е, Теодора! Моите поздравления!
  • Голям тандем се получил, браво и на двете!
  • Благодаря за удоволствието, Теди ❤️
  • Браво, Теди! Красиво вдъхновение от стиха на Пепи. Чудесна образности послание!
  • Много ми хареса.
Random works
: ??:??