29.06.2022 г., 10:07 ч.

Светлината 

  Поезия » Философска, Друга
478 9 7

Оставяла съм лампата да свети нощем,
не защото чакам на вратата да се звънне...
да виждам светлината как бродира гоблен
с конци от мисли, преди вън да съмне.

А лампата ми често свети без да искам,
съдбата няма копче: "Загаси ме!".
С уморени пътници по техни друмища се скитам...
на светлината шепна: "Пътя освети им!".

Оставяла съм лампата да свети посред буря
и всяка мълния разбила се във нея
кошмарите изгаря, кара ме да се събудя...
в кълба от пламъци да не изтлея.

Най-ярко свети лампата във тъмни нощи
дори забулена от приливи на грижи,
тогава идват мислите - среднощни гости...
маяка по брега със тях се движи.

И лампата страха огрява като факел
на чудовищата зли и таласъми...
разпиляват се като кошмарен пъзел
по светло тъмнината щом осъмне.

 

Ооо, лампата не свети никога нахално...
в симбиоза сливам се със светлината.
Сметката за тока плащам не напразно...
приятелите разпознавам в тишината.

29.06.2022г.

© Теодора Атанасова Всички права запазени

Оставял ли си лампата да свети късно вечер?
Но не защото чакаш на вратата да се звънне...
А просто ей така, да я прогониш надалече
тъмата непрогледна, дето вътре в теб и вън е?
Оставял ли си лампата да свети без да искаш, ...
  919  11  18 
Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Винаги е интересно една идея от различни погледи
  • Достойно включване в отговор на въпроса от заглавието на стихотворението на Пепи!
    И тъмните нощи в душата ни имат нужда от светлина, нека никога не я загасяме, за да могат всички злини да се "разпиляват като кошмарен пъзел", Теди. Впечатляващ първи куплет!!!
  • Чудесно е, Теодора! Моите поздравления!
  • Голям тандем се получил, браво и на двете!
  • Благодаря за удоволствието, Теди ❤️
  • Браво, Теди! Красиво вдъхновение от стиха на Пепи. Чудесна образности послание!
  • Много ми хареса.
Предложения
: ??:??