Душата ми е свежа,
сякаш пролетна пчела.
Росно ухаещи прелести
ми дават дял от живота.
Душата ми е нежна,
сякаш тихичка роса,
любовно вгледана и трепкащо усмихната.
Душата ми е храм,
неосвещаван от жезли суетни,
душата ми е сътворена без ръцете,
размесващи глина,
създадена е в мисълта на покоя,
като дъга е възпята,
положена сред мирови нанизи слово.
Изгревът ми казва всеки път:
Виж се, виж,
ти душа топла си и светла,
надраснала света,
възседнала пернатите криле на облаците-скитници!
Как чудно си изплела искреност,
в мига,
когато си обзела с дарбите си
своите подтисници.
Вържи на перата си войнствено знаме,
пристегнато с творческа сила,
отгърни телесата си,
да пратят знамения из всичките царства,
жадуващи висша закрила.
Не се разделяй със самотното Дърво,
станало песен на верните,
Не се и замисляй
покрай зверчества тесни и мътни;
работи смело в средата на зимата
и ще дочакаш да зърнеш замръзналото,
отново придвижено в радост;
тъй, както рукват утробни води
и реки плодородни обикалят зародиша,
така и ти ще добиеш плода
на свойто търпение.
Душата ми,
душите ви,
душите ни,
прекрачват стените на времето
и излизат от лехите на бремето,
сякаш ръце всред простора се сбират
и поделят си благост.
Душата ми,
душата ми е влюбена,
сякаш скромна дева потапя стомни в извора
и се оглежда в него.
Да опиша ли Любовта?
Да изрисувам ли обич?
Не е ли описана душата ми
като серафимски очи
и не е ли изрисувана
като херувимски устни?
Устни докосват очите
и от целувката се ражда познание,
покриващо света с въздишки.
Защо под въздишки сме скрити
от вика на пламъка огнен?
Загърнати сме с покривалото на битието
и сякаш въглени звучим,
догдето станем прах.
Въздишай, въздишай,
предричай, предричай,
че гърчовете тук са неизбежни.
Ала радвай се безбрежно ти,
възторжена душа,
че родена си и сътворена
за победа над прахта.
Намери и възлюби изстрадалото,
още днес и призори вникни
в станалото
светлина.
Защото
нощната горчивина ще се стопи в наслада
и възпоменанията в топлина.
Паметни са нощите
и вечни дните,
като порои от учители мъдри
в колесници слънчеви и млечни.
В бляскав захлас си потънала,
утихнала безгрижно под корема на снега.
Сякаш те няма,
сякаш безследна си и тържествуваща
над скръбни вихрушки
и земни тъги.
Виждам те изправена
над всички чудеса,
самата ти –
неръкотворно чудо,
огъваш се, когато слизаш,
когато се катериш, пак изпъкваш,
но винаги си жизнена и свежа,
благославяща душа.
Ликувай, Сътворена,
сякаш стебло се извиваш нагоре
и от шията ти изникват още стебла
от надежда и вяра.
Ликувай и разпуквай твърд,
обземай и разделяй
пясъчни стени от водни струи.
Нов свят те очаква,
погледни го през очите на своето прастаро призвание,
нов свят те зове,
о, сътворена да призоваваш и
призвана да твориш!
© Илия Величков All rights reserved.