Тъмно
Потънаха гемиите на много хора...
Днес стана трудно на какво да се опреш...
Потърсиш ли - пред тебе никаква опора -
единствено на вярата запалената свещ.
Но инак как ли да се свържат двата края,
когато нямаш ти пари дори за хляб!
Макар да се бунтуваш и да си не траеш,
пак си на дъното, в дълбокия си трап...
Оттам все повече и повече се виждат
палатите на някои - над тях небе.
От глад и да умираш, тях не ги е грижа,
че всеки гледа само той да е добре!
Къде отидоха добрите стари идеали
от честно миналия деветнайсти век?!
От неговите знамена направиха парцали,
тъй както е за тях парцал и бедния човек!
И стана тъмно, сякаш няма и звездица,
и чудиш се къде ли светлината да съзреш.
Май само в черквата - да видиш на старица
в ръката ù запалената свещ.
© Върбан Колев All rights reserved.
тъй както е за тях парцал и бедния човек"
Самата истина! Адмирации!