В парка
Става хладно, навън е есен.
Разхождам се в парка,
но няма я птичата песен.
Дърветата са обагрени в цветове различни.
Една многоцветна палитра.
Разхождам се с моето дете,
задава ми въпроси за това и онова.
Защо листата са с цветове различни?
Защо ги няма птичките сега?
Отлетели са. Ще се завърнат ли през пролетта?
Природата приготя се за своя зимен сън,
все още топло и приятно е навън.
Килими различни под дървета разстлани,
тревата е покрита сякаш с цветни юргани.
Излезе вятър и подгони листата,
и те завъртяха се в вихърен танц.
Красива гледка как танцуват цветовете,
последен танц преди да дойдат снеговете.
Дали след време синът ми ще си доведе децата
тук в парка на разходка като сега,
и те ще го разпитват за това и онова,
а той весел и усмихнат някога,
ще си спомня за нашите разходки сега.
Едно красиво и добро дете,
държи ме за ръка малкото момче,
то има си по-мъничко братле,
което не е с нас сега.
Седи и гледа от прозореца с тъга,
но нищо, ще го вземем с нас.
Не стана днес, но друг път, някога,
ще стане весело тогаз.
Ще скачат щастливи и засмени,
ще се боричкат в листата разпилени.
ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ. И те като листата,
ще ги раздуха вятърът студен.
Къде ще паднат на земята?
Дали в локви кални, мръсни,
или ще ги запазим чисти,
това ще отредим ние, а и Съдбата!
© Валентин Миленов All rights reserved.