В Стария бар на Бърбън стрийт в
Познато от уестърните всичко
потънало във златен полумрак-
посреща ни усмихнат, шишкав чичко:
„Ще пийнете ли нещичко? ..На крак?...”
„ Разбира се!... Уиски. Да, без сода!...
До горе чак... До горе ги налей!...”
...Менят се времена, а с тях и мода -
един мъдрец бе казал: Panta rhei…
... Но Времето тук сякаш че е спряло,
във други век живее тоя бар -
с пробито от куршуми огледало
и с шишкавият и плешив кръчмар...
Полиците се гънат от уиски
и всичко уж е както и преди...
- Пианото мълчи, че в пианиста
пиян каубой е стрелял може би...
1981.
Ню Орлиънс
Луизиана
USA
© Коста Качев All rights reserved.