Aug 13, 2024, 8:56 AM  

Вчера 

  Poetry » Phylosophy
97 3 5

Дока̀то се втора̀чвах дълго в листите,

живота вън кипеше от живеене, 
а аз умувах с детското си мислене - 
какво не бих посмял като узрея...
Или какво бих сторил за душата си,
да вярва първо в порите на кожата,
а не в копнежа, който без ръка, 
е просто фалш предрѐшил невъзможното... 
Но аз от плът и кръв съм най-човешка, 
(баналното клише за извинение) 
и всъщност имам правото на грешка, 
с която да клеча̀ за опрощение... 
Да вярвам във поне една утопия, 
да влизам в дълбините ѝ със взлом, 
пронизал с донкихотското си копие - 
опашката на своя хилав кон... 
И тъй със мойто силно въображение, 
заплождало илюзии в колцина, 
аз сам посѝнил своите падения, 
разбрах, че нямам болки за умиране. 
И дълго после в моята представа 
ще вдишвам още порива на вятъра, 
така издул гърдите ми за слава, 
че само с дъх би литнал в необята... 
Но този връх на ярката действителност 
е тъй недостижимото ми - вчера, 
понеже се наложи да съжителства, 
с насила заземили се, химери. 
Преди да давам гръб на всяко минало, 
научих се гледам право в болката, 
досущ като по времето на сливане  
със девствена и влюбена девойка... 
Не знам дали мастилото ще стигне
за всички чернови на мойто щастие, 
но щом очи от листите повдигнах - 
видях живота колко е прекрасен! 

 

©тихопат. 
Данаил Антонов 
12.08.2024


 

© Данаил Антонов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря, Стойчо! Да, свободата е велико усещане, а учудващо колко много хора сами се заробват в предразсъдъци, отровни отношения и самота като летаргично престояват в нея, докато жадуват свобода...
  • Харесва ми жаждата за свобода и съвършенство в живота!
    Поздравления,Данаил!
  • Благодаря, момичета! 🙂
  • Наистина много силно, поетично и красиво.
  • Разкош!
Random works
: ??:??