Величието на Балкана
Когато Балканът
ти праща покана,
на гости иди му, не се колебай!
Добър домакин е,
у тях ще починеш,
а той ще нахрани те с приказен рай!
Безшумно го питай,
с очите разчитай
и всеки въпрос ще получи ответ!
Без думи разказва,
че клетвата спазва ̶
за вечно мълчание дал е обет!
Мълчание, скрило
от нож и бесило
хайдушки дружини с герои безчет,
а в резки атаки
от урви и драки
то вливало сили в юнашкия ред!
Красив е Балканът
във всяка премяна,
но друго му вдъхва величествен чар:
покоят омаен,
пречистващ, безкраен,
поемащ душевния сивкав товар!
© Марин Цанков All rights reserved.