Сирените стенат в душите ни.
А душите ни вият.
Някой пак удушва мечтите ни.
От съвестта си се крием.
Гордите Ботеви четници.
Светият Дякон Левски.
На Самуил войните-клетници.
Във Батак - главите детски.
Майко Българийо, виж ги сега -
от пръстта се възправят.
"РОДИНО! - мълвят - Изправи снага!
С теб сме, не те забравяме!"
Едноминутно мълчание. Спрели
чуваме думи-клетви.
От сиренния вой онемели,
мечтаем бъдеще светло.
© Нина Чилиянска All rights reserved.