ВЪРНЕТЕ СЕ!
Тъгата по Родината ме мъчи,
носталгията бавно ме руши.
И сълзите напират в очите,
и болка във сърцето ме гнети.
Душата страда раздвоена всеки миг.
Потънала в ямата на нищета.
Дори не стигат сили за последен вик.
Обгърнато е всичко в самота.
Въпросите напират и не дават мира.
Къде сгрешихме, кой ще ни прости?
Но отговорът никога не идва,
открий ме, казва, и ме разбери!
Съдбата никога не трябва да виним
и сигурно, случайно няма за човека.
Но можем всичкото да променим
с волята и мисълта за новата пътека.
Защо напуснахме рождената земя?
И гръб обърнахме на родната стреха.
Там, където се родиха нашите деца
и майки святи ни дариха на света.
Защо избрахме пътища незнайни?
Пред чужди двери чело да склоним.
И да понасяме невежеството обичайно.
А унижението как да изтърпим?
Удобното и лесното приехме бързо.
Със натежали и затворени очи.
Но то така и не успя да грабне
изцяло наранените души.
Илюзията на този свят като един мираж
примами ни на кораба луксозен и блестящ.
Но всичко се превръща в амбалаж.
Все някога ще сме ненужен и изхвърлен екипаж.
И птиците летят далече по света,
но винаги намират път към родните гнезда.
Така са всички живи същества,
жадуващи, милеещи за своята земя.
И има път назад към родните поля,
към тайната, великата осанка на Балкана.
Към чистите планински езера,
към райските цветя в градината на мама.
Където полъх от вековната гора
ти шепне древни тайни и слова.
Където изгревът е чист като сълза.
И птичи песни пълнят твоята душа.
Там, където зърнал си земната светлина.
И мама над люлката тихо песен е пяла.
Където щурци ù пригласяха във нощта.
И в сърцето Любов и добро е посяла.
България е Дух, Живот и Пламък!
Такава е за цялата Земя.
И ще ни събере отново и без данък
във бащината стряха, у Дома.
И няма грях да ни тежи в сърцата.
И ще изпълни щастие и нашите души.
И за доброто на децата
отново в лоното си ще ни приюти.
И знам, България ще Бъде!
Тя има мисия на таз Земя.
И не е късно пак да я прегърнем,
изстрадалите, нейните чеда.
Върнете се по родните места!
И този, който вярва, ще го бъде!
Заради вечната, небесната мечта,
да разберем кои сме и защо на таз земя.
Върнете се по родните места!
Такава е повелята на древния ни род.
Небето знае порива на вашата душа,
за да сме вечен, цял един народ.
МариКуза,
28 март, 2007г
Атланта
© Мария Кузманова All rights reserved.