Южният вятър...
Той ще духне отведнъж -
ласкав или ураганен -
може да докара дъжд,
но и бързо да престане...
Може страстно нагнетен
над горите да завихри -
подлудял и упоен
с аромат от диви билки.
Може и да изтрещи,
облаците да размята
и във огнени клещи
в миг да прикове Земята...
Може в мрачното небе
да отвори син прозорец,
даже да се заяде
и със Боговете горе...
Въздухът ще се сгъсти,
но пък ще се диша леко,
щом внезапно завърти
мълниите отдалеко...
Може да изкорени
някое дърво небрежно,
но и сам да засади
семената много нежно...
... И със власт на божество,
и с предчувствие за бури
в утринното зарево
хуква той с надежди щури...
Коста Качев
© Коста Качев All rights reserved.