Отвяват ветровете лист след лист.
Oголена короната стърчи
на хоризонта тъжно и самотно.
Следят я хиляди очи невидимо
и видимо.Звучи дървото
в песен безнадеждна...
А беше младо, беше и зелено,
с кипящи сокове и пролетни вълнения,
безумно смело пред гръмотевици и урагани.
Роди се, за да покори света,
да бъде дом за птиците и нежност,
и да докосне райската врата.
Но ден след ден, година след година,
то осъзна, че всичко е химера,
заблуда, някаква илюзия...
Това, което търси, не намери,
а щастието бе слънчевото зайче,
което се показваше и скриваше.
Почувства се измамено, ограбено
и някъде през есента
срещу съдбата възропта.
Със есенните дъждове заплака
и квасеше студената земя
със отчаяние и мрак.
Във всичко виждаше безсмислие и пустота.
Изправено пред безсърдечна зима,
не знаеше дори дали е живо.
© Диана Кънева All rights reserved.