Завряният зет
Заврян зет е такова същество, непознато
във други държави. Вирее само у нас.
Подвластен на много правила всепризнати –
достоен за Гинес го правят от раз!...
Той трябва:
Да пази от течение на фикус листата
като спи до прозореца и за̀вет му прави!
Ръка да целува на "татко и мама", а рода̀та –
да хвали, че него за зет са избрали...
Да не им възразява ни гласно,дори не на ум!
Да купува на всички подарък редовно!
Да живее и диша, но без никакъв шум!...
Чужда жени ни на снимка да гледа безвиновно!
На тъща да дава заплатата с фиша
най-много два ча̀са, откак я получил!...
Отчет ежедневен да дава! Но не да въздиша,
че нямал е право на разход !... Защото улучил
шестица, като избрал най-красивата булка!
Да пуши, но навън, на балкона, на двора...
Да пере на ръка – не с пералня – модна дрънкулка,
че токът е грижа, и скъп е, за Бога!!
Тоалетната сутрин да ползва последен....
Да яде на трапезата – колко му сипят...
И хич да не мисли, че е член второразреден,
но хич да не чака и с "мерси" да го обсипят!
Гости да кани – не му се разрешава!
Като ходи във кръчма, да не черпи други...
А след юбилея петдесети му се дава
да живее на тавана, във мазето – за "заслуги"...
И ,когато някога и нейде търсят зет
се внимава с горните черти. Уж обещават
много да го глезят – да го хранят само с мед,
а, че ще е роб в дома им – не признават!!...
Отваряйте очи, ергени – за зет – кандидати,
че, незнаещи, отидете ли в чужди дом –
На кон със темпото ще някъде ви пратят
за да работите до преумора като вол....
Събутите обувки все навън ще гледат...
Като риба ще мълчите за награда,
но не обвинявайте съдбата своя, клета –
тя също, но безшумно, от ума ви страда...
20.12.2017
© Ирина Филипова All rights reserved.