Oct 11, 2024, 5:55 PM

Здравей и сбогом! 

  Poetry
97 4 2

ЗДРАВЕЙ И СБОГОМ!

 

... тъй както малкото врабче

кълве трошици на площада,

и няма кой да му рече,

че утре гладно пак ще страда,

 

тъй както котето насън

сънува, че си хваща мишки,

тъй – по отсечения пън

аз кръгове броя – годишни,

 

какво живях, как го живях? –

не знам, не искам и да зная,

започва да ме друса страх,

че няма да постигна Рая,

 

два века го отлагах! – сам,

отлагаха ми го и други –

живях като в залостен храм

без кандила – и без хоругви,

 

излъган! – че съм бял човек,

и вярващ! – че съм ви потребен,

раздадох своя хлебец мек –

и се смалих по своя хребет,

 

там, дето спи и моят род,

и пламъкът пламти в елея,

здравей – и сбогом, мой Живот!

Дано Отвъд те доживея.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Това не е стихотворение, това е пламтящ поетичен живот, който се излива в поредното си красиво, тихо и проникновено откровение!
  • излъган! – че съм бял човек,
    и вярващ! – че съм ви потребен,
    раздадох своя хлебец мек –
    и се смалих по своя хребет,

    Няма такава поезия!
Random works
: ??:??