Nov 16, 2022, 1:26 AM  

Земята на добрите 

  Poetry
582 1 7

"Все по-малко оставаме,

а не сме и очаквали инак.

Инак все повече ставаме,

а така и очаквахме."

 

"Голямата земя" Георги Рупчев

 

Ноември дойде, и ще си отиде скоро.

Сега замислихме се, честно казано,

и се запитахме:

"Кога било е топло лятото?

Дали било е само наше?"

Ала не чухме никого да отговаря -

само вятърът повтаряше

последните дочути срички.

И се смееше нахално.

 

Отдавна може би било е:

оцелелите останали

се радвахме на хладни обеди тогава,

и на студени ръкостискания със приятели,

които към Голямата земя

запътиха се без да питат някого.

 

А ние - оцелелите избягали,

които вече няма ни,

защото все сме никъде

не бяхме виждали такова чудо -

само бяхме чували от старите,

които пееха до скъсване по обед,

и ни разказваха за залеза.

 

А те - приятелите липсващи,

не бяха писали писма за сбогом,

просто никакви -

за утешение и радост на добрите

и на сродните.

 

А тука долу, във небето - мрачното

летяха някакви досадни мачовци,

които се закачаха с дебели примадони

от квартални кръчми.

Те заедно надуваха:

тромпети,

свирки,

клаксони…

…и рецитираха,

повтаряха,

подскачаха…
Изглежда някои дори им вярваха:

познатите от улицата -

близките от зоопарка.

 

Накрая завещанията си прилежно опаковахме,

че скоро щяхме да пътуваме към нищото,

където най ни беше мястото.

Преди да тръгнем репетирахме години как се казва "Сбогом."

А после се запитвахме:

"Защо ли? Кой ли ще ни чуе?"

И угасвахме.

© Петър Димитров All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Права си, Латинка, благодаря!

    Това е посветено на Георги Рупчев. Него вече го няма по земните земи, но има други: “оцелелите останали.” Например Балчо Балчев - един друг поет. Има и “оцелелите избягали” - един мой “термин”, който не обичам. Има и още: поети, които не спират да занимават света с полюциите си. Има и поети, които мълчат страшно.

    Весели празници!
  • "че скоро ще пътуваме към нищото,
    където най ни беше мястото" - И това може да се случи някой ден на много хора!

    Много е важно е да помним топлината на лятото и да я носим дълго в себе си.

    Благословена и творческа вечер, Петър 1!
  • Благодаря ви, Георги, Миночка, Нина, Румяна! Трябва да сме мълчаливи.
  • Отиваме, ала не искаме да казваме "сбогом", че тази дума някак гола е. По - хубава и звучна е, със сребърце е думата довиждане! Поздравления
  • Хареса ми!
  • Хареса ми стихът, много ми хареса!
  • Хубаво...
Random works
: ??:??