May 17, 2021, 3:42 AM

Не съм от тия, дето ...3 

  Prose » Narratives
219 6 30
9 мин за четене

© Ирина Филипова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Така е,Иване, по принцип от живота на всеки може да се напише филм, зависи от сценариста....Радвам се, че успях малко да се направя на такъв и ви занимавах..А все си мислех, че стиховете като се четат по- бързо, са по- интересни и достъпни за всички!
  Не напразно чаках търпеливо появяването ти, Мария ! И толкова ти се радвам! Не заради комплиментите, исках да чуя мнението ти! Радвам се за усмивките ти, да ти кажа аз повече се забавлявам от вашите коментари, защото аз подавам дребните случки с дребен смях, а като всеки допълва с нещо още по- весело, значи съм постигнала целта си- забавляваме се взаимно! Мисля да завърша ломския период в още две части, пък после....може би ще обърна внимание на стиховете ми, че те вече страдат...
 • Да, обикновено пращаха децата за хляб, както и за кисело мляко. То пък се правеше в едни алуминиеви легени, имаха много дебел, вкусен каймак,защото маслото не беше отделено. Аз отивах с един голям кастрон/ порцеланова паница/ и на кантар ми отмерваха в него колкото искам.Все се пазарях да има повече каймак, който изяждах с показалеца си още по пътя...
 • Не исках и да ги видя тези опашки пред фурната. Понякога много дълги, а самуните още в пеща...Изпращаха ме там в разгара на най-интересните игри. Но пък хляба беше "един път". Колко изяждах по пътя към в къщи! Сладкодумна си Иржи. Благодаря ти!
 • Страхотен разказвач си, Иржи!!!👏
  Целият разказ прочетох с усмивка на уста, а когато стигнах до репортажа ти за жътвата, вече се смеех на глас!🤣💕 Толкова свежо, неподправено и колоритно е перото ти, че не знам да има друг аналог!
  Достави ми огромно удоволствие и веднага отивам да " глътна" и следващата част!🤗🌹
 • Какво нещо е да пиеш от "Извора на живота"! Благодаря ти Ирина за този увлекателен разказ! Четеш и все едно гледаш картини от истински филм, на живо, за една отминала епоха, пресъздаден от първа ръка, от участник в събитията! Моите поздравления!
 • "По- добре късно, отколкото никога"...,
  Много ви се радвам Наде, Танче и Миночка! Така ме поощрявате, пък и ми допада да си изливам мисълта без ограниченията на рими и ритъм! Не че съм разлюбила поезията, но имам още две серии от разказа и ще се върна към нея, да си починете и вие от дългите писания....Бавя се, защото имах голям проблем със словореда, много хора ми помогнаха и мисля, вече усвоих още от "науката компютър"....До скоро!
 • Иржи, ето пак идвам на страничката ти и като гледам колко народ са те посетили, благородно ти завиждам.Продължавай да пишеш, чакам с нетърпение!
 • Иржи, давай нататък!
 • Сладкодумно, забавно,( то на чужд гръб...) Продължавай, Иржи!
 • Мислех, че вече съм затворила страницата си, въпреки, че доста приятели не бяха се появили...Марко, ти каза, че ще следиш написаното, при това ми даде ценен съвет...Доста се затрудних, впредвид моята различна система, по която пиша/ вместо уиндолс, аз съм в линокс/, но това ме накара да науча още нещо, че като нямам уърт, имам офис рейтър и то е същото/ Следващия път ще е наред!
  Юри, и за теб знаех, че когато и да е, ще ме намериш и в калабалъка!...
  Мила Руми, като знам на какви обороти си и ти е простено и да ме "прескочиш"!!
  Страхувам се, мила Силве, да не омръзна скоро, че "Прекаленият светец и Богу не е драг"...Един утвърден автор си знае цената, едва ли преживява това, което се случва с един аматьор!...
  Благодаря на всички, които ме поощряват и вярват в моето умение! Аз приемам и критика, не само суперлативи! Нали тук се и учим едни от други?!....
 • За мен беше истинско удоволствие отново да се потопя в поредната ти история, Иржи! Представих си, че гледам филм от старите ленти... толкова хубаво пресъздаваш всяка една ситуация. Очаквам с нетърпение следващия "епизод"!
 • Да, и аз чакам с нетърпение, Иржи. Поздрави. ⚘
 • Много интересно разказваш, Иржи. Интересно ми е младите, като четат твоите истории, какви въпроси ти задават. На моя син му е мног интересно, забавно “онова” време. Поздравления!
 • Много забавно, интересно и истинско, написано с много талант.
  Поздрави, Иржи ! Беше удоволствие за мен да го прочета.
 • Летописец, ха- ха, приемам го като комплимент, Смути! Но, колкото и невероятно да е, мисля че е полезно да знаят съвременните млади хора, че е
  имало и не толкова приятни събития, но имаше и някакъв ред и дисциплина, нищо общо с демокрацията! Всяко време и епоха си има и своите хубости и недостатъци...И аз разказвам за миналото с чувство за хумор, но тогава си беше....преживяване със съответните емоции и последствия!!
  Благодаря, Зигфрид, мислех, че като не ме следвате всички вие, които сега изброих и ще ме пропуснете!....А е удоволствие, когато се наредите тук!
  Няма философия в разказването, Пепи, освен да говориш разбрано и от сърце!
  Не знам тук дали се прилагат метафори, както изобилстват стиховете и това ги прави ребуси!..Аз не съм знаела за Шехерезада, но знаех, че мога безкрайно да разказвам истории, и не само истински, а и измислени! Брат ми,/лека му пръст!/ го приспивах с приказка.Веднъж реших да си разказвам урока за жаба, вместо приказка...А той" Е, стига с тая жаба, де!
 • Следващия период, Таня е най- дълъг и с повече "събития", но нека малко да си починете, че нали и прекалено сладкото вече горчи...Много от тях са теми на стихове, но вие, някои не сте били тогава в сайта, така че няма да ви е "скучно"!...
  Файтоните, Ирина, си бяха редовен градски транспорт и уж возеха "меко", ама на мен си ми ставаше лошо от най- малкото полюшване, освен това много близо до опашката на коня!....И ако нямаш особен прякор в града/ описани в първата част/ те описваха така:" оная с писаните вежди", "оная с кривите ръбове на чорапите"/ тогава нямаше чорапогащници, а чорапи с тъмни ръбове отзад, които
  задължително трябваше да са право нагоре!!/, или "оная, префарцосаната"/ взискателната, превзетата/ и аз бях от последните...
  Че са стари ленти, стари са, нали и годините ми са такива, Пепи, но че са усмивки...сега така се възприемат, тогава си бяха действителност, понасяш я!
 • Ето колко трае едно неосъзнато решение! До първата редица с коментари!
  Цялото ми творчество, Петър, е в стихове и почти само хумор, а тук , в разказаното пак го включвам, но само на "щипки"! Да не е съвсем постна манджа!
  Радвам се на "бързото ти присъствие" , Миночка! Може и без суперлативи!
  Не бъди пристрастна, Силве, аз съм доволна и само от присъствието, а за желанието ти да ми помогнеш, вече казах!Благодаря ти за всичко, всичко!
  Като знам, че прозата иска повече време, остава и трудно да се чете,Светличка!
  Два дни, Роси, бях с мисълта, че няма да има повече разкази! Че не съм успяла да задържа интереса ви! А сега имам желание и да ви отговоря и ...да пиша пак!
  Аз имам един първи стих в сайта, Краси, "Защо", който е автобиографичен и там говоря за моите "моженета", не ги наричахме тогава таланти! Забавно е и описва какво съм можела да стана, ако имах амбиция малко повече...Писането е едно от тях...
 • Иржи - ти разказваш истории. Всички ги имаме, но не всеки умее така увлекателно и забавно да пренася във времето на историите си.
  💐
 • Така...тук съм, не напразно казват да си преброиш копчетата преди да кажеш нещо тежко или да направиш нещо "фатално"! И аз щях да направя грешка, щях да туря черта на прозата си, защото усетих, че ...интересът свърши- или, от нямане на време, или от архаичните ми истории ли, но една колежка от сайта ме посъветва: преспи две нощи" и тогава решавай!" И още много хубави думи..И днес отново съм силна, доказах на мен си, че мога, а на другите, че възрастта не е причина да не се учиш до край! На Пепи и на Силвия благодаря за помощта, която ми оказаха в проблема с компютъра, но до сега работех на системата линокс/ казват, че била само за специалисти!/, но мисля да мина на уиндолс, както всички, дано нямам проблеми вече! След малко, като ме пуснат на ново поле, ще отговоря на всеки !
 • И аз се забавлявах на историята с файтона! 🤣 и всичко ми беше много интересно и увлекателно! Браво! 😊
 • Натурализмът ти е култов и пленителен, Иржи Сладкодумна си и увличаш във времена, в които не сме живели, напомняш ми на летописците от миналите епохи
 • 😀 Много забавно разказваш!
  "Усмивки от старите ленти"
  Поздравления!
 • Представих си файтона ярко. Доста забавно, хахаха 😀
  Давай, Иржи!
 • Иржи, чакам да прочета и за "Държавното снабдяване". Сигурно ще следват още перипетии...
  Интересно е!
 • дамм откакто видях как се прави лютеницата "Хорце" с циганските гумени ботуши и разбрах къде било тайната на вкусната рецепта. Е, няма и такъв нектар вече Значи тоя талант с писането те преследва цял живот!
 • Иржи, разказа ти увлича. Умееш да грабваш вниманието. Имай вяра в себе си и пиши. Толкава е истинск разказа, че ми напомни моя стаж в консервната фабрика, толкова точно си описала тава наше малцинство! Чакам с нетърпение следващата част.
 • Поздравления, Иржи, много леко се чете и задържаш интереса, разказвай!🌷🌷🌷
 • 🙂 Каква си сладкодумница, Иржи, при това всичко е премерено, увлекателно, натурално и пълно с надежда. Пак ще кажа, страхотни описания, пак не ми стигна и пак ще чакам с нетърпение. И живата кокошка с вързани крака я видях, и на опашката ми хвръкна главата, все едно мен ме омъкнаха, а този господин - студентът ми е в топ 3. Горкичкият! С конец, ами как иначе? Разби ме. И на мен ми хареса, така от извора е най-сладко. С уважение и възхита те поздравявам и благодаря за доставената радост. Поздрави, Иржи.🌺
 • Иржи, увлекателно, истинско и хубаво
 • Нещата от живота от едно време,. хъм интересно,хем весело,... ама така си е било...Добре, че дойде демокрацията, ще възкликне някой
Random works
: ??:??