Цвете мърда на стената –
слънце, вятър и листа.
Зад пердето, зад стъклата
мержелеят се лета.
Пролетеят се брезички
и зимеят се липи.
И провождат слънце, птички
есенеещи върби.
Моят дом е край реката –
чувам нощем как шурти,
незамлъкваща, водата,
а стената ми цъфти!
А таванът ми – нашарен
от очите на коли
и сънят ми все е харен,
столица не ми хвали!
То Париж, то Рим, то Лондон,
и да чуя ги не ща!
Слушам плискащото рондо
на дъба стар под дъжда.
Гледам живите картини
как менят се всеки ден
и спектакъла светлинен,
всяка нощ трептящ над мен.
Простотата не е бреме,
ни годините – адет.
Златно мое, златно време –
тук, сега и занапред.
Третото стихотворение, което участва в ХVI национален конкурс за поетеси „Дора Габе `2024” на община Генерал Тошево, СБП и НЧ „Дора Габе 1940“ и не спечели награда.
© Мария Димитрова Todos los derechos reservados