- Я, кажи ми, мое конче бяло,
ябълчици колко си изяло?
- Празен ми е, миличко, стомаха,
има само десет бучки захар.
- Я, кажи ми, конче прегладняло,
царевичка колко си изяло?
- Царевичка никак аз не тача,
дай ми да лудея и да скачам.
- Я, кажи, жребченце мое мило,
колко ти водичка си изпило?
- Тичах из зелената поляна
и далеч коритото остана.
Ала днес отивам да полегна,
нещо че коремчето ме стегна...
- Конче, мое скъпо, дяволито,
как така не знаеш, да те питам,
че за да си здраво и да тичаш,
нужна е питателна храничка -
ябълки и моркови, и зеле
всеки ден коремчето да мели.
А за свежест, в твоята паница
трябва чиста, изворна водица.
© Миглена Миткова Todos los derechos reservados