Снегът покри набързо блокове и къщи,
храсти и дървета, улиците на града.
Дръвче излъгано от няколкото топли нощи,
напъпило, от студена болка зарида...
Ледът скова му вейчиците крехки.
Снегът посипа розовия цвят.
Сгрешило в свойте първи стъпки,
то бе открило истината в своя свят.
Снегът, студът, снежинките тъй мили
за него бяха те присъда и палач.
И никой, никой днес не го закриля
в предсмъртния му стон, в последния му плач.
Сгрешило, а природата за грешка
не съществува, липсва извинение.
И само май при нас е тя човешка...
Очакваме я даже като задължение.
Никой ли?!... Опитва се врабчето,
само примиращо от студ сега,
да го стопли със свойте крачета,
подскачайки, мърморейки, сърдито на студа.
Февруари 1986г.
© Валентина Лозова Все права защищены