Изядох много череши.
И устните ми пареха до кръв.
И плюех аз костилките в шепи
в готовност за поредната мъст.
Разкъсваше ме гняв, омраза
и мокрех устни със спирт,
с поредната цигара
си мислех , че така се гаси пожара.
После се набих. Сама. И станах.
Погледнах се и се видях.
Кошмарен беше този сън и оттогава
приключих със съня.
Сега се взирам във цъфтежа
и гледам го със затворени очи.
Усещам как към мен се приближава пролет.
Не съм зелена.
Това е роклята ми.
А шапката ми е червена,
като черешата, узряла в мен.
Усетих мириса на лято.
Дочух писъка на чайките,
които погъделичкаха вълната в мен.
Сега безспорно зная, че смирението
е единствен бряг.
Римува се с любов и нищо друго,
а синонимът му е само в единствено число
и среден род (Небе).
Кажете ми, кой е този изкусен ваятел? -
Поставил снежинката върху есенен лист и после
как тя отлита и се влива в реката
и как започва да вали
топъл дъжд….
Кой?
27.10.2021
© Тодорка Атанасова Все права защищены