Подземен товарач е този ат
и рудата изважда от недрата.
Чернее външно, гасне на инат,
пухти и пак се спуска в мрачината.
А някога товареше мечти,
докарваше ги в свойте вагонетки,
лудуваше да се разгорещи,
разтапяше металните решетки.
Ездачката юздите му насви
и обузда подемната му сила.
А нрава култивира и разви,
безумието с обич заменила.
© Светличка Все права защищены