9 окт. 2012 г., 14:15

Спасяване на зимните щурци 

  Поэзия » Философская
462 0 6

 

И когато ослепях
за съботните страсти,
подир истина и грях,
прошка и причастие,
 
ме привика тук нощта,
красива до престъпност,
с фустанела от листа.
пред олтара ù пристъпих.
 
Припламна вощеница
минзухарено в лила 
сред есенна шевица.
И притихнах, щом видях,
 
щурецът как се шмугна
сред мъховите лимби.
Загърна с мокра шума
невръстните си нимфи.
 
и с нишки от коприна
шепа лято улови –
в безлюдни паяжини,
върху тръни и треви.
 
Самотници лъчите –
по-тънички от косъм –
бодяха в игленика
по златния си отсек,
 
заплетоха и виха
средесенна люлюшка,
плениха в сянка лиха
предзимната вихрушка
 
А пък вятърът със смях
изостри сетивата.
И със седем кофи прах
забърка багрилата
 
и дълго под дъжда
рисува в натюрморти
с пурпур, охра и ръжда
дървесните офорти.

 

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??