29 июн. 2007 г., 13:50

Зависи 

  Поэзия
1116 0 11

…”Представи си, че някой отчупи върха на молив и го уголеми. Ще настъпи момент, когато с учудване ще установи, че не е твърд, а се състои от атоми, които се въртят като милион планети. Онова, което смятаме за твърдо вещество, всъщност е огромна мрежа от атоми, свързани чрез гравитацията. Ако се променят до съответните мащаби, разстоянията между атомите могат да се превърнат в левги, в цели бездни или вечности. Самите атоми са изградени от ядра и въртящи се около тях електрони. Ако се задълбочим, ще стигнем до субатомните частици. А след тях? Тахиони? Или нищо?… Ако достигнеш границите на Вселената, ще намериш ли дъсчена ограда с табелка ” Край на Пътя?”...
…”Може би едва тогава ще разбереш, че изгаряйки едно клонче, изпепеляваш множество Вселени…”
Из „ Тъмната Кула - Стрелецът” Стивън Кинг


Зависи

Въпрос на мащаби, Стрелецо!
Зависи къде си! И как
разбираш живота си... Ето:
За тебе е светло - за мен си е мрак.

И колко си горе, зависи.
И кой ти е сват, и кой - брат!
Трева ли, гора ли си... Ти си!
Прескачане няма... Само назад.

Въпрос на мащаби, Стрелецо!
Не гледай, не гледай встрани!
Залитнеш ли - падаш. Небето
без теб ще е пак... Но не ти.
Не ти.
*
Въпрос на мащаби.

30 Август 2002, Полет AF 2686

© Симеон Дончев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??