22.09.2019 г., 1:06 ч.

София 

  Поезия » Друга
177 0 3

Натóкана, червóсана,

татуирана, жигосана.

От бедност родена,

набързо стъкмена.

Сега променена,

сега преродена!  

Осман* я подрежда,

на Дринов** надежда,

Димѝтров се врежда,

Тато*** нарежда!

И стара и млада,

и чиста и прашна.

Горчи и наслажда,

любóви поражда...

Щастлива и тъжна,

и светла и тъмна...

И друга, и съща,

и майка, и татко,

и родна и чужда...

София, София!

Наша любима!

 

___________________________

 

*-  Осман паша - военен управител

 на София...  ХристоБотев,- „Независимостъ“„Осман паша е успял в продължение на десетина години да спечели голямо имане и да завладее половината от Софийското поле. Тоя тиранин е държал на чифлика си в Кациляне около 30 души арнаути, които с нож в ръка са карали народа да работи ангария и които са обирали по пътищата и по селата по-богатите хора. С една дума, тоя паша е бил капасъзин и царски човек. Трябва да отбележа и това, че по софийските села рядко се намира някоя хубава жена или някое младо момиче, които да не са били озлочестени или от самия паша, или от неговите арнаути. После смъртта на Осман паша от него са останали двама синове – Мурад бей и Мустафа бей. Мурад бей е бил един от най-големите сребролюбци. Тоя човек е успял в кратко време да задължи почти всички села, които се намират в Софийски окръг, да му работят ангария. Имането му било твърде голямо. Когато той отивал по селата или когато се разхождал из града, той водел след себе си цяло стадо олане (прислужници), чибукчии (прислужници, които поднасят лулата), сеизи (коняри) и ескчии (кърпачи).

 

** - Марин Дринов - Предлага София за столица. 

Предложението е на един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов, а мотивът - поради географското разположение и потенциала за икономически растеж.

 

*** - Тато - умалително, народно обръщение

към социалистическият " Вожд", Тодор Живков. За информация на по - младите читатели, не всеки можеше да дойде в София,

да стане нейн гражданин!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Хари Спасов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??