Чешмата до вратата пак е същата.
Една пътека тръгва да ме води,
а орехът ме гледа как се връщам
в съня, където дълго-дълго бродих.
Асмата снежна е и много бяла,
тъй както може да е бяло детство.
Сънувам днес, във спомен спряла –
приспало ме е чистото вълшебство.
Оборът сякаш почва да се пълни,
кокошчици по двора кудкудякат.
Усмивката ми този път осъмва.
На двора баба, дядо ме очакват.
Косата ми във две ръце омеква,
заплита я на плитки мойта баба.
Далеч на дядо стъпките отекват
и моят смях полита през дувара.
Хвърчи и стели звуци във полята,
по малките пътечки той лудува.
И сякаш в зимата се връща лято.
Как хубаво е детство да сънувам.
© Ани Монева Всички права запазени