Ако, Кубрате, сега станеш
Ако, Кубрате, сега станеш,
за главата ще се хванеш,
видиш ли твойте роднини
как я карат, след толкова години.
Ти за единство даде съвет
със съчките, със снопа,
а трябваше с дряновица,
че е по-здрава сопа.
Синовете ти щяха да разберат
и нямаше тогаз да се делят.
Щяха да са единни, сплотени,
не на пет страни разделени.
Щеше България сега
да е до Китайската стена.
Няма "Илиенци", няма"Битак"
Щеше в Китай да сме с единия крак
и от "Всичко за един лев"
щяхме да пазаруваме с кеф.
Щяхме да имаме Памир
и Хималаите големи.
Със закона за горите
нямаше да има проблеми.
Нямаше никой зарад "Орлов мост"
да твърди после, обесил нос,
че тъпкал е цветята с хъс
заради природата
и че не е показвал пръст.
По-добре, Кубрате, недей става.
На твоите внуци в новата държава
не им трябва съвета ти със снопа,
който види зор, възира за Европа.
А останалите! Стягат коланите,
за да стане първа на Балканите,
за да стане Швейцария
нашата мила майка България.
18.06.2012г.
© Никола Яндов Всички права запазени