През 301 г. от н.е. Армения първа в света приема Християнството като официална държавна религия.
На 5.04.2009г. Арменската църква празнува празника Цветница.
По този случай публикувам моето стихотворение.
А р м е н к а
Закърмена със мъдростта на вековете,
достойна потомка на прославени деди,
ти носиш с гордост името арменка,
снага извисила сред горести и беди.
С очи красиви - бистри води на Севана,
в тях двоен лазура на Масиса блести,
сълзите неизтрити по тъга на Вана,
във тях вечно жалбата по залеза му трепти.
Безстрашни и властни врага ще пронижат
като Ашхен, Паранцем и Хамазаспухи,
с утринни цветя любимия ще посрещнат,
щом поривът на обич в тях с огън озари.
А колко величие в миг на саможертва,
майко арменка, ти в душата си таиш,
когато в люлчина песен над рожба свята
молба с молитвен глас към небето извисиш.
Весталка грижовна на семейно огнище,
криле простряла безстрашна орлица ти бдиш,
родината свята някога в пепелище
днес вдъхновена бъдеще славно й строиш.
И вечна, и свята и морна благородна,
потомка на народ от векове мъченик,
до залеза на дните си ти оставаш горда,
във вихрения полет на духа си велик!
Масис - връх на планината Арарат
Ван - езеро понастоящем в Турция
Ашхен, Паранцем, Хамазаспухи - героини от арменската история
http://www.vbox7.com/play:b79db06f
http://www.vbox7.com/play:7590545a
© Мадлен Всички права запазени
Поздравления!!!