Apr 4, 2009, 10:30 PM

Арменка 

  Poetry » Civilian
1306 0 21

   През 301 г. от н.е. Армения първа в света приема Християнството като официална държавна религия.

 На  5.04.2009г. Арменската църква празнува празника Цветница.

 По този случай публикувам моето стихотворение.

 

 

         А р м е н к а

 

Закърмена със мъдростта на вековете,

достойна потомка на прославени деди,

ти носиш с гордост името арменка,

снага извисила сред горести и беди.

 

С очи красиви - бистри води на Севана,

в тях двоен лазура на Масиса блести,

сълзите неизтрити по тъга на Вана,

във тях вечно жалбата по залеза му трепти.

 

Безстрашни и властни врага ще пронижат

като Ашхен, Паранцем и Хамазаспухи,

с утринни цветя любимия ще посрещнат,

щом поривът на обич в тях с огън озари.

 

А колко величие в миг на саможертва,

майко арменка, ти в душата си таиш,

когато в люлчина песен над рожба свята

молба с молитвен глас към небето извисиш.

 

Весталка грижовна на семейно огнище,

криле простряла безстрашна орлица ти бдиш,

родината свята някога в пепелище

днес вдъхновена бъдеще славно й строиш.

 

И вечна, и свята и морна благородна,

потомка на народ от векове мъченик,

до залеза на дните си ти оставаш горда,

във вихрения полет на духа си велик!

 

 

 

Масис  -  връх на планината Арарат

Ван  - езеро понастоящем в Турция

Ашхен, Паранцем, Хамазаспухи - героини от арменската история

 

 

http://www.vbox7.com/play:b79db06f

 

http://www.vbox7.com/play:7590545a

© Мадлен All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??