Като изгубена в гората се е спряла
над пропастта... и с векове мълчи!
С челото си небето е подпряла,
но повече руина е, уви!
Задъхвам се по тясната пътека
и бързам горе да се добера...
Най-после да поседна на тревата мека
и мислите си аз да събера!
Аз идвам с почит тук до прадедите
и до земи да им се поклоня!
Да ги призная за мъже, в борбите,
пред гроба им цветята да сменя!
Да се огледам аз от тая връхна точка!
О, радвам се, че тука съм дошъл!
За целия народ да искам прошка
и мъничко по-малко да съм зъл!
Достигам знамето над старата руина...
Гордея се, че се изкачих тук.
Синовна тръпка по гърба ми мина -
не наковалня ний, били сме чук!
По тия пропасти и страшни дефилета,
опазвана е нашата страна!
Византия сме ритали с текмета,
за да останеме завинаги в света!
© Христо Славов Всички права запазени