7.11.2012 г., 22:39 ч.

Аспарух-основателят 

  Поезия » Гражданска
330 1 0

О, Аспарух е на България творецът,
но често ний забравяме това!
Не само с меча си за мен е той мъдрецът.
Измислил и страната сътворил.

От него почва нашето летоброене.
Наченките на нашия народ...
И символа велик на наш'то ново време 
за българите той намерил брод!

С могъщата Византия кръстосал меча...
На дързостта му тя се покори!
Той новата страна България нарече
и в вековете пътя ù откри!

Аз знам за шестотин осемдесет и първа!
От там ли почва нашият броеж?!
Но трябва ний да преосмислиме тепърва 
това ли ни е първият градеж?!

Аз знам, че сме комшували с персийци,
простират се следите ни от там,
че ний сме  клон един от старите арийци,
защо не се говори туй, не знам?!

Говори се, че сме дошли от този Изток,
следите ни и днес се губят там...
И тръгнали сме да намерим място чисто,
залутани в света, насам-натам!

Така че сме народ на хиляди години,
посрещали сме разни врагове!
Да се преселваме сме имали причини,
 да се мотаеме тъй със векове...

Така че притчата за снопа на Кубрата 
върви със нас от много векове...
И мъдростта  дълбока от туй не се крата,
за дружба винаги ще ни зове!

 За Аспарух  и хановете ни след него 
 в историята аз съм запознат...
 А всички българи, живяли преди него,
имали ли са си хаганат?

    

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??