8.11.2019 г., 19:29 ч.

Ave, Caesar… 

  Поезия » Друга
155 1 1

Ave, Caesar…

 

Разказват, че пред Северните порти

пак варвари издигнали са стан...

А днес къде са римските кохорти

и легионите калени в бран?...

 

Къде са днес ония легиони

владеели познатият си Свят

избирали си гордите закони:

по тях и да се бият, и умрат?...

 

... В двореца с дни фиестата се влачи:

със похот, с вакханалии, със грим...

Артисти,проститутки и готвачи

това ли днес са войните на Рим!?...

 

По улиците на града тълпите

за малко днес надмогнали глада:

се мъкнат и във но́щите, и в дните

в кошмара на нелепа веселба....

 

Площадите превръщат във арени

завихрят там и сблъсъци безброй

решават си абсурдните проблеми

на Битието справедливос бой...

 

А по Империята мълчаливо

фанатизирани жреци в амок,

разнасят по стъгдите търпеливо

Религията на модерен Бог...

 

Но „старите“ им Богове езични

защо се крият в храмовете днес

и жри́ците не гледат с еротичен

задъхал ги внезапно интерес?...

 

... А Императорът?... Къде ли скита

когато облак е затиснал Рим?...

Защо Преторианската му свита

гуляе днес в абсурд необясним?...

 

Защо и консулите днес ги няма?...

Един в Сената само се върти:

понеже е приел сега с измама

сам Императора да умъртви́...

 

А легионите по бойните полета

не водят нови славни боеве́

и във земята ме́чове забили

те сеят днес – да ражда плодове́...

 

И вечер вече лагерният огън

момичета подклаждат с весел смях,

а после во́йните не гледат строго

и тръгват в тъмното с едно от тях...

 

Империя велика и изящна

когато сгромолясва се без стон

картината е плашеща и страшна

сега в предизвестеният погром!...

 

... А варварите крепостта пробиват –

нетърпелив препуска Алари́х*...

 

... Една Империя сега загива,

а няма кой и да изплаче стих!...

 

08.11.2019.                                          

*Аларих, управлявал 395-410 година е първият

герман превзел Рим на 24.08.410 год.

Умира през 410 год. Погребан е на дъното на

р. Бусенто, като е отклонена водата и след

погребението отново е пусната в коритото и́.

Така гробът му никога няма да бъде намерен.

(Уикипедия)

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Еха! Древността заслужава нашето възхищение и това беше чудесен начин да отдадем почит! Много ми хареса! Поздравления!
Предложения
: ??:??