Аз и Историята
Историята: Кой си ти?...
Аз: Българин!...
Историята: От къде си?...
Аз: Вече не знам!...
Историята: На колко си години?...
Аз: Вече не помня!...
В безкрайно ехо екнат Вековете,
а чувам все познати гласове...
... Навярно на дедите гласовете
пътували до мене векове!...
На жилав род в мен коренът се крие,
(една ли Буря зла над него сви!),
но сила от Земята си той пие
и нищо ничком него не преви...
Предания, легенди, обичаи
със приказно- реални светове
ще сторяг чудото да се познаят-
от векове делени синове...
На паметта им пламъкът разпален
с игриви сенки весел ще трепти...
И с толкова искри, че днес едва ли,
небето да е с повече звезди!...
Понеже още тлеят и искрите
от не един раздухван тук Пожар,
танцуват ритуално, Дъщерите
на моята Земя, по жива жар!...
А който се от огън не страхува
не може той и роб да бъде плах:
и нека за това да се танцува
из таз Земя, по Огънят без страх!...
... подобно ехо екнат вековете,
отекват все познати гласове-
и знам, че на Предците с гласовете,
и: Идващото време ме зове...
Преминали по пътища съдбовни
Духът им, оцелял в триумф и в стрес,
с предания: подкупващо-чутовни
с магията си грабва ме и днес...
Едно от тях най- много аз обичам,
най- българско от всичките е то
и сам със гордост винаги изричам,
че българско е мойто потекло...
... Когато враг коварно-зъл нападне
момите ни на лазарско хоро,
без милост с меч главата да му грабнем,
а черепът му обкован в сребро
със вино да напълним и тогава
в заветен час на диво пиршество:
наздравица за българската слава
да вдигнем и за вечно Тържество!...*
Коста Качев
*легендата гласи, че цар Крум-Страшни
Заповядал да обковат в сребро черепа на
византийския император Никифор Фока и
от него пили вино на тържеството по случай
победата.
© Коста Качев Всички права запазени
Прекрасен патриотичен стих, сътворен със завидно поетично майсторство!
Възхитена съм! Поздрави и от мен!