"Черпакът винаги ще стои
по-високо от байрака!"
Дочут уличен разговор
Включвам се непрограмирано
в разговор чужд и страничен,
с гордост – от думи минирана,
с речитатив – вулканичен:
Щом сте с черпака приятели
и ви командва стомахът,
този народ без гадатели
вижда, че сте му заплаха.
"Нещо в устата ще сложа ли?" –
питат се с празна лъжица
бедните хора. Велможите
с двата черпака в редица
първи без срам на софрата ти,
тъжни народе, налазват.
Те не познават тъгата ти,
само лъжи ти разказват.
Все по-високо черпаците
с гордост безбожници вдигат.
Ние ще вдигнем байраците
и ще извикаме: Стига!
© Мария Панайотова Всички права запазени