11.03.2012 г., 14:17 ч.

Cabo das Tormentas 

  Поезия
551 0 8

CABO DAS TORMENTAS*

 

 

Връхлита палубата океанът
вода и ярост, дива стръв и мощ,

по устните на щорма

бяла пяна,

ревящи ширини сред мрачна нощ;

 

разкъсани, плющят платна прогнили,

кълбят се облаците с цвят на мрак

и ураганът пак набира сили...

И аз опитвам пак.

И пак!...

И пак!...

 

Аз търся моя нос Добра Надежда,

зад който не прииждат бури зли.

Но няма край стихията, изглежда

вода и ярост, бури и мъгли...

 

Реват вълните, бездната бушува

и няма път сред кипналия ад.

С “Летящия холандец” ли пътувам,

или самият аз съм прокълнат?

 

Нали и аз прекръстих урагана,

защо не е надеждата добра,

защо кипи и ме залива с пяна,

и пукат стари мачти и ребра?

 

Отчаях се да чакам бриз попътен

и пристан верен, и спокоен ден.

Нима до край сред щорм и адски тътен,

ще плувам

стар и вече уморен?

 

Ще пресека ли финишната лента,

или надеждата е под въпрос?

Пред мен е вечно

Cabo das Тormentas...

 

Добра Надежда е измислен нос.

 

-------------

 

* Cabo das Тormentas португ. Нос на бурите

първоначалното име, променено по-късно на нос Добра Надежда.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хубаво и честно!
  • !!!!!!
  • Добрата надежда си я носиш в теб, иначе едва ли щеше да успееш да преминеш през бурите
    Майстор си!
  • Отново - много хубаво стихотворение! Поздравления!
  • Една внушителна картина на борба с бушуващия океан – символ на човешкия живот.
    Ярка, пластична образност, ритъм, рими, изящен изказ – са само една част от достойнствата на тази поетична творба.
    А финалът провокира размисли и многопосочни съждения.
    Поздрави!
  • Дръж здраво руля
    Надеждата умира последна.
  • !!!
  • Аплодисменти!
Предложения
: ??:??