1.12.2023 г., 21:23 ч.

Цялото небе 

  Поезия
134 1 0

Цялото Небе

 

Цялото небе за мен се движи.

Не иска то да - аз тъгувам много.

Цялото небе за мен се грижи.

Радостен да бъда, бодър, силен.

 

Небето и Природата едно са.

Трептят и бдят над техните чеда 

Не искат те страдание да виждат

У тези - що за тях се грижат.

Изпращат незабавно същества, човеци

Близки, да кажат и да донесат разсейване-утеха.

 

На синовете си любими свои.

 

Нарочно те държат ги без надежда.

Без уют на земната любов.

Но ако видят само дъжд и бури във душите

Техни - пускат своите ветрове.

И сред зимата тогава, и сред снеговете

Пролет те творят - всичко са готови да направят - само-само те да не тъжат.

 

Разбирам ваште мисли Татко - Майко.

Разбирам вашите дела утешни.

И благодаря. Но не искам много дълго

Ваш'те грижи.

Дух си имам, воля, сила.

Сам ще си се аз в радост приведа.

 

Ще си спомня детските години.

Радостта от разни дреболии.

И там във тези мигове - градини ще 

Си взема -

храната нужна за душата, за духа.

 

Ще погаля аз предмети разни.

Във вода студена, топла ил, ще потопя се.

За дворовете, пътеките любими ще си спомня,

И ще тръгна щастие да търся-давам-вземам.

Топлина ще породя в света.

 

Велес сега прославям аз.

Но за нещо да го моля - пряко - 

Неприемливо за мен това е.

 

На тебе Небе мило и на всички богове

Ви предлагам проект нов!

Че дошло е време - много нови ваши 

Дъщери и синове да послужат тук и там -

Да постигнат щастие и радост.

Смисъла те да уловят - и в живота утвърдят с дела - на живота, на смърта, на свободата.

 

Слава на Велес.

На Лесничея слава.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??