Цялото Небе
Цялото небе за мен се движи.
Не иска то да - аз тъгувам много.
Цялото небе за мен се грижи.
Радостен да бъда, бодър, силен.
Небето и Природата едно са.
Трептят и бдят над техните чеда
Не искат те страдание да виждат
У тези - що за тях се грижат.
Изпращат незабавно същества, човеци
Близки, да кажат и да донесат разсейване-утеха.
На синовете си любими свои.
Нарочно те държат ги без надежда.
Без уют на земната любов.
Но ако видят само дъжд и бури във душите
Техни - пускат своите ветрове.
И сред зимата тогава, и сред снеговете
Пролет те творят - всичко са готови да направят - само-само те да не тъжат.
Разбирам ваште мисли Татко - Майко.
Разбирам вашите дела утешни.
И благодаря. Но не искам много дълго
Ваш'те грижи.
Дух си имам, воля, сила.
Сам ще си се аз в радост приведа.
Ще си спомня детските години.
Радостта от разни дреболии.
И там във тези мигове - градини ще
Си взема -
храната нужна за душата, за духа.
Ще погаля аз предмети разни.
Във вода студена, топла ил, ще потопя се.
За дворовете, пътеките любими ще си спомня,
И ще тръгна щастие да търся-давам-вземам.
Топлина ще породя в света.
Велес сега прославям аз.
Но за нещо да го моля - пряко -
Неприемливо за мен това е.
На тебе Небе мило и на всички богове
Ви предлагам проект нов!
Че дошло е време - много нови ваши
Дъщери и синове да послужат тук и там -
Да постигнат щастие и радост.
Смисъла те да уловят - и в живота утвърдят с дела - на живота, на смърта, на свободата.
Слава на Велес.
На Лесничея слава.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов All rights reserved.