11.06.2008 г., 2:01 ч.

Дописване на повестта 

  Поезия » Гражданска
552 0 6

                                           Дописване на повестта

                                                                                              (по Ат.Далчев)

                                                                                     (посветено на моя приятел Жани)

                          През двадесет и пета,

написа ти, поете,

повест за пустеещите къщи,

със заключени прозорци и врати.

На вратата - листът със словата:

- "Стопанинът замина за Америка".

 

                    Сега почти е две и пета.

И пак прозорците чернеят заковани.

 Черна и заключена вратата.

             На вратата - некролог.

До него - листът със словата:

- "Стопанинът замина за Испания"

- това написал го е младия

и с пирон го заковал.

 

                      Баща погребал,

                       Майка поменал,

най-свидното в торбата той събрал

и пътя си поел с душа на възел вързана.

                    И неведнъж там цъфваха градините,

и неведнъж плод там натежа,

но нямаше го там стопанина

и радостно не тичаха децата му.

                      През ден там биеше камбана

и старци, дремейки на припек,

спокойно чакаха и своя ред. 

                      Отдавна всички са заминали

и никой сякаш там не се е връщал.

                       Без ни една любов,

                        без ни едно събитие,

                        така догарят дните...

Там само млад е раздавачът

и писмата от Испания.

....................................................................................................................................

Защо наказа ме, поете,

твойта повест аз да прочета

и да й пиша продължение! 

                                                                                  2004г.

© Борислав Пелов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??