7.12.2015 г., 23:40 ч.

Духът 

  Поезия » Друга
448 0 6

Тук Темида отглежда децата си.
Тук влияят физични закони.
Този храм днес подпира Земята
върху осем изящни колони.


Младостта тук - умишлено трайна,
осветява отвътре и тогите.
И е просто обществена тайна:
младостта си играе със огъня.

 

Тук „Студентска“ пълзи пълноречна,
а кварталът е чиста утопия. 
Извисен е духът. Тук е речено:
„Всяко знание щит е. И копие.“

 

Тук виреят зелени човечета
в резедаво блести младостта им.
Във смаленото време далечно
те ще зреят до розови ябълки.

 

И се влива напряко потокът им
чак във тихия Дунав, във белия...
Те се пръсват във всички посоки
да превземат света безпределен..

 

Но тук още надежда битува,

че с очи и сърца просветлeни
те над Дунава, тихо над Дунава,
ще повдигнат на рамо Вселената.

 
 
 * Стихотворението е посветено на РУ "Ангел Кънчев" по случай  70-годишнината на университета и отличено с първа награда по този повод.

© Миглена Цветкова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??