24.10.2019 г., 20:12 ч.  

Дървояд 

  Поезия » Гражданска
785 5 5

От скрина се обажда дървоядът.
Припомня ми за тленните неща.
Лежа и слушам скърцаща тирада
във три и половина през нощта.

 

И някак си във мрака лумват думи
с усещането, че съм още жив.
Че няма смисъл болката върху ми -
илюзията, че не съм щастлив.

 

Не е ли тя поредната засада
на печалта, дошла да ме руши?
Не е ли тя на злото дървоядът,
чегъртащ върху слабите души?

 

Не съм си купил дом, кола, бижута
и нямам кариера, нито пост...
А трябва ли в свещената минута
това да бъде глождещ ме въпрос?

 

Не съм спечелил слава и богатство...
А мигар ще живея за това?
Приятелството, истинското братство -
ще мога ли да изразя в слова?

 

О, колко светли истини ме радват!
Щастлив съм! Кой ме лъга досега?
В душата ми пълзеше дървоядът,
оставяйки тунели от тъга...


Доброто ще си спомня. Непременно.
Ще кажа днес на изгрева: “Здравей!
Обичам те, животе скъпоценен!
За теб копнях! И ти за мен копней!

 

Дори горчив - за мен ще бъдеш сладък!
Скръбта ще излекувам със мечти!”
...Усмихвам се. Замлъква дървоядът.
Зорница преди изгрева трепти.

 

Ясен Ведрин
(Търсач на бисери)

© Ясен Ведрин Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ви - Мария, Красимира и Мариана! Нека животът ви е пълен с щастие и позитивен дух!
  • Дървоядът гризна дървото ... Поздрави за поезията!
  • Уникален си! И много ти се радвам на поетичните бисери, Ясене! Браво!
  • Благодаря ти, Стойчо! Важното е да не губим вродените доброта, оптимизъм и светли мисли!
  • Колко много дървоядни въпроси!
    Всеки твой въпрос е общоприет:
    кой от нас болката си не носи?
    Харесва ми!
Предложения
: ??:??