Екзситенция...*
Все още зима е, но вече
и дъх на пролет се усеща...
Навярно нейде отдалече –
Южняка ласкав е насреща...
Облъхва ме с невероятно
приятно чувство на прохлада...
А зимата неадекватно
сама предлага се с наслада...
И утрото е ранобудно,
и съм щастлив със този вятър,
та никак няма да е трудно
да тръгнем с него по Земята...
... Да търсим Пролетта къде е
в земите ни да я поканим –
да разцъфти, да зеленее
в гори, оврáзи и поляни...
Да се завърнат във гнездата
от юг и птиците във полет,
но и с инстинктите в телата
за размножаване напрóлет...
И спомените пак, предишните,
във други пролети оста́вени –
отново щом разцъфнат вишните
да дойдат с чувства незабра́вени...
... Но се замислям, че да може
да дойде пролетта в земите ни,
а зимата да се отложи –
зависи само от Звездите...
И от ония Мощни сили,
които Космоса създава,
но и до днес не сме открили –
как с тях и нас ни обладава!...
На разумът ни неподвластни
държат те Цялата вселена:
и щом една звезда угасне,
то друга вече е родена...
И тия сили неуморно
край Слънцето въртят Земята,
и определят чудотворно –
сами: Поредността позната...
А във Пространството безкрайно
самотно е без Боговете
и недостъпна ни е Тайната
на Времето през вековете...
Възможно ли е в паметта ни –
все още в Нулевата ко́та –
и нещо да ни е останало
от Кодовете на Живота?...
Кои сме и защо сме тука?...
Но няма кой да отговори,
понеже сме: и самоуки,
и пусто е над нас отгоре...
Да!...Трудно май се осъзнава,
че там, от Космоса далечен,
ни Гравитация сближава –
когато те целувам вечер!...
И утрините щó са свежи --
опитвам се да проумея!...
... Дори и вишните в цъфтежа --
ли са зависими от нея...
И Любовта ни, Гравитация
не е ли, сливаща телата?...
И нашата цивилизация
е в Силата ѝ непозната!...
... А Пролетта, сега във здрача
на утрото – със този Вятър –
като слепци ще търсим значи
къде домува по Земята...
А Гравитацията властно
в наивността ни ще се вглежда,
надсмивайки се велегласно
над глупавата ни надежда,
защото Тя владее само:
и нас, на Времето с жалоните,
и Боговете ни – с измамите –
и всяка смяна на сезоните!...
Една минала Пролет
*Гравитацията се е образувала от Големият
взрив, заедно с Пространството и Времето.Тя държи
Вселената в „подредено” състояние. А изключи--
телната ѝ мощ в Черните дупки,задържа даже
и Светлината.
А какво представляла, никога няма да разберем....
© Коста Качев Всички права запазени