ГРАД
Отива си забързаният ден,
стотици фарове по улиците светят.
Да се прибере всеки бърза, уморен,
да се напие и да се спаси от стреса.
Огрени от неон витрини,
пушещи кат уличници, красиви продавачки
пред луксозни магазини.
Тълпи от минувачи в просяците се препъват,
заобикалят ги небрежно и в тъмното потъват.
Под пийнали младежи на групи се събират,
къде да купонясват, шумно коментират.
Пласьори ловко, без много да се лутат,
готови дози, нагло в ръцете срещу пари им бутат.
Кат луноходи бавно обикалят
полицейските патрули, търговия с дрога,
те не са видели, нито са чули, защо да тормозят тези момчета,
когато си плащат дължимата лепта.
Късо подстриган, млад бизнесмен,
насред тротоара паркира своя “Кайен”.
Есенна, петъчна вечер е в големия град,
колите няма къде да си спрат.
Двама бездомници до близкия гюм
водят своята малка война за кашони, вдигайки шум.
Като капка в морето е тази кавга в града, завладян
от богатство, разврат, поквара и суета.
© Валери Николов Всички права запазени