На гайдаря Петьо Янев
Ех, тая гайда как ми ляга на сърцето!
И как гласът ù в тялото вибрира...
Превръщам се във резонанс,
пулсирам
със всеки звук изсвирен.
Нозете ми сами намират ритъм
и рипкам, без да зная стъпките.
Намирам смисъл във това
да скачам,
даже да броя - веднъж напред и пак...
прехвърлям крак от крак.
Насмешливо ме гледат...
нима съм някаква карикатура.
Нима е непонятно как
играя, без да съм от тука.
Хорото се задипля още,
игралци хващат се, за да покажат,
че туй е стъпката - така...
една напред и пак
... и раз-два-три...
Свири, гайдарю,
ха сега - ситни, ситни...
Аз ще ситня подир тебе.
И в шеметното рипкане от крак
на крак ще се опитам...
да намеря себе си.
© Величка Петкова Всички права запазени