25.03.2009 г., 13:36 ч.

И всяко опрощение е свято (Кръвта и виното не се хабят напразно) 

  Поезия
1215 0 19

И всяко опрощение е свято

(Кръвта и виното не се хабят напразно)

 

Кръвта и виното

не се хабят напразно.

И аз ги пазя.

За последното причастие.

Когато с тленното

угасват всички празници

и всяка свещ запалена

е страшна.

Когато всяка риза

е разкъсана.

От птиците,

които те кълват

до изнемога.

Когато стъпалата

стават живи въглени

и лудо те изгарят -

чак до спомен...

Кръвта и виното

не се хабят напразно.

Във длани ги събирам -

нямам чаша.

Днес твойта хостия*

е голото ми тяло.

И всяко опрощение

е свято.

 

 

 

 

* Хостия - парченцето квасен хляб, което се дава при причастие и за което се смята, че съдържа в себе си от тялото и кръвта на Христос. В Православната традиция хостията е от парченца квасен хляб, докато в Римокатолическата хлябът е неквасен.

 

© Елмира Митева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??